BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 

Cine a vazut chinez folosind betigasele, pe drept poate avea parerea ca utilizarea acestor tacamuri este cat se poate de simpla. Si intradevar peste un milliard de locuitori ai planetei mananca cu betigase. Dar cine a incercat poate confirma ca nici pe departe nu este atat de simplu, chiar daca mancarea este maruntita usurand astfel consumarea ei.

Folosirea betigaselor

Corect, perechea de betigase se tine in causul palmei,intre degetul mare si aratator. Unul dintre ele se sprijina pe prima incheietura a degetului inelar si trebuie sa stea relativ nemiscat. Celalalt este mobil si se tine cu aratatorul si degetul mijlociu. Incepatorii gresesc, de obicei, necoordonindu-si bine miscarile degetelor, sau lasind prea moale betigasul din causul palmei, cel care ar trebui sa stea oarecum nemiscat. Impresia este, atunci pentru bietul incepator ca betigasele o iau razna, fiecare in alta directie! Cu rabdare si exercitiu, insa, le veti "invinge" dumneavoastra pe ele! Forta cu care degetele string betigasele depinde de felul bucatii de mincare pe care vrem sa o apucam. Din retetele bucatariei chinezesti se intilnesc mereu cu "carnea, legumele etc se taie in cubulete, fisii sau felii subtiri". Explicatia este simpla: in afara de faptul ca se patrunde mai bine, preparata in acest fel, mincarea nu mai necesita sa fie taiata la masa Pe de alta parte, indeminarea cu care se apuca, cu viteza si dexteritate- bucatele mici ori alunecoase (cum ar fi boabele de fasole, alunele, ori felii de oua conservate)- aceasta indeminare, deci, apare dupa un oarecare exercitiu si o buna coordonare a degetelor.

Multi ne-am pus intrebarea de ce mananca orientalii cu betigase in loc de furculita si cutit. Dar exista multe explicatii. Unii zic ca sunt mult mai igienice, sunt mai usor de spalat, altii considera ca ar fi un pacat de-a consuma mancarea chinezeasca cu tacamuri din metale. Este de netagaduit ca betigasele dau o anumita atmosfera. Putem concluziona ca utilizarea zilnica a betigaselor dezvolta dexteritatea si are o vasta traditie in China ( in unele arte martiale sunt folosite si ca arme pentru atacul unor puncte din acupunctura , dar in acest caz nu este vorba de vindecare )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Home] [ Meniu ][ Gastronomie ]

-------------------------------------------------------------------------------------------

Restaurantul chinezesc Marele Zid

Site creat de CaPeCo Serv Brasov 2005 Designed by Judith Dandu

 

bucataria moduri condimente ustensile betigase maniere ceai retete