![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Pentru multi bucataria chinezeasca reprezinta cuib de randunica, vietuitoare marine necunoscute, oul de 100 de zile si alte lucruri exotice, pentru cunoscatori inseamna una dintre marile scoli gastronomice. In ceea ce priveste cuibul de randunica , este o realitate. Desigur nu seamana cu cuiburile randunicilor de la noi. Este construit din saliva randunici salangana, care traieste pe litoralul stancos in sudestul Asiei, si acesta este adaugat impreuna cu legume, supei de carne fierbinti. Este o mancare, festiva si scumpa, ca si cum la noi cineva ar manca homari sau somon. In bucataria veche chinezeasca se intalnesc feluri de mancare si mai caudate. Inca nu s-a facut o harta gastronomica a Chinei , dar se disting 4 scoli culinare reprezentand cu caracteristicile lor zonele uriasului imperiu. In China de Nord - Bucataria Shandong Bucataria chinei de nord este definita prin faptul ca Pekin a fost capitala imparatiei, obiceiurile de alimentatie poarta amprenta aristrocratica a curtii imparatesti. Clima de aici este temperată, nu este nici prea cald, nici prea frig, tocmai prielnic pentru creveti, crabi, castraveti de mare, meduze, ghiocuri, scoici si multe alte produse acvatice, care se gasesc aici din abundenta.Se mai pot găsi de asemenea numeroase sortimente de fructe, ca mere, pere, struguri. Gama sortimentala a legumelor si zarzavaturilor este foarte larga, de unde si abundenta si varietatea materiilor prime pentru bucataria Shandong. Aici ii intalnim pe maestrii sosului dulce-acrisor. In China de vest – Bucataria Sichuan Depresiune inconjurata de munti cu clima calda si umeda, deci materiile prime, vegetale si animale pentru bucatarie sint deosebit de bogate si variate. Folosirea ardeiului iute, gustul concentrat piperat, materii prime diversificate, reprezinta o trasatura pregnanta a bucatariei Sichuan. Clima din din aceasta zona este favorabila cresterii bambusului si culturilor de legume. Iar lastarii de bambus sint materii alese pentru diferite preparate culinare. Condimentele sunt intelept folosite, un rol important il are ardeiul iute. In aceasta zona se cunosc toate metodele de conservare, in otet, in saramura, deshidratare, afumare, si toate sunt aplicate cu maiestrie. In China de est – Bucataria Huaiyang Centrul bucatariei Huaiyang este Sanghai. Aici se itrunesc delicatesele culinare al litoralului chinezesc, care in acelasi timp este poarta catre exterior, aici sunt cele mai mari orase si porturi. Arta culinara a cunoscut o puternica dezvoltare, capatind treptat trasaturi caracteristice inedite care constau in alegerea stricta a materiilor prime, prelucrarea cu migala a acestora, atentia sporita acordata culorilor armonioase si formei preparatelor culinare, si nu in ultimul rind, diferenta preparatelor in cele patru anotimpuri. Aici in tinutul pestelui si orezului , cu placere se folosesc si celalalte sortimente de carne. In China de sud – Bucataria Guangdong Potrivit unui proverb vechi chinezesc : trebuie sa mori in Liao-chou, dar trebuie sa mananci in Canton . Liao-chou este un loc renumit de pelerinaj, Cantonul insa este vestit pentru bucataria sa. Cantonul este cunoscut pentru comertul maritim si relatiile internationale. Primii chinezi care au emigrat si s-au raspandit in lume erau din Canton . Deci primul contact lumea din exterioar l-a avut cu bucataria Guangdong . In aceasta zona, brazdata de cursuri de apa, vegetatia este luxurianta, produsele animaliere, piscicole si acvatice sint deosebit de bogate si variate. Toate acestea ofera materii prime pentru bucataria acestei zone. Un rol important il au vietatile marunte marine, creveti, scoici, raci, melci. Des intalnim asocieri deosebite , cum ar fi: vita cu peste, porc cu sos de scoici. Se foloseste frecvent, sosul de soia, adaugarea de fructe la carne. Renumit este orezul din Canton , care nu lipseste din meniul restaurantelor chinezesti de pretutindeni.
|
[Home] [ Meniu ][ Gastronomie ]
------------------------------------------------------------------------------------------- |
Restaurantul chinezesc Marele Zid Site creat de CaPeCo Serv Brasov 2005 Designed by Judith Dandu |